Onderhouds- en gebruiksinstructie

De verzorging van je kasten 
Comfortline: montage en demontage
Keuken deuren (de)monteren
De verzorging van je fronten
Altijd in dienst: je werkblad
De apparaten in je keuken
Zo kun je de frontpanelen instellen


Onderhouds- en gebruiksinstructie 

De hoogwaardige oppervlakken van onze keukens zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Om de waarde van je keuken te behouden, is het belangrijk dat je enkele adviezen m.b.t. het onderhoud van je uw keuken opvolgt. Allereerst het meest belangrijke: voorkom altijd vochtige oppervlakken, door bijvoorbeeld kookdamp of te vochtige doekjes. Bovendien mag je nooit agressieve of schurende schoonmaakmiddelen, politoer, was, oplosmiddelen of een stoomreiniger gebruiken. 

Maak je kasten, legplanken, laden en uittrekelementen met een licht vochtige doek en een normaal schoonmaakmiddel of glasreiniger schoon. Denk er s.v.p. aan dat je je keukenmeubelen altijd met een zachte doek droog moet wrijven! Schurende middelen, resp. alle nitro- en kunstharsverdunningen of soortgelijke schoonmaakmiddelen zijn ongeschikt voor de verzorging van de oppervlakken!

De verzorging van je kasten

Als je te natte doeken gebruikt, kan er water in de voegen dringen, waardoor je meubelen kunnen opzetten. Wij adviseren om de kasten regelmatig te openen en de keuken intensief te luchten. Hierdoor voorkom je dat geurtjes zich in de keukenmeubelen vastzetten. 

Comfortline: montage en demontage

Voor het reinigen van je onderkasten kunt je de laden en uittrekelementen heel eenvoudig uitnemen en weer inzetten. Om ervoor te zorgen dat de zijkanten niet beschadigd worden, moet je die van onderen naar boven uit de kast nemen en ze later ook weer van boven naar beneden inzetten.

Uitnemen
1. De lade/het uittrekelement half openen. 
2. Daarbij de zijwand en de geleiding tegelijk vastpakken en vasthouden. Het is belangrijk om de rails vast te houden, omdat anders het gevaar bestaat dat je vingers bekneld raken!
3. De lade/het uittrekelement nu naar boven trekken en naar voren toe uitnemen.
4. Houdt de lade/het uittrekelement nu met de uitgetrokken rails in de hand. Daarna de lade/het uittrekelement licht kantelen en de vingers aan de zijkant van de rails losmaken. De rails lopen nu in de behuizing en liggen nu beschermd binnenin de behuizing en klikken hoorbaar vast. De lade/het uittrekelement (incl. rails) kunnen nu worden weggelegd.
5. Laden en uittrekelementen apart wegzetten en niet stapelen.

Inzetten
De lade/het uittrekelement boven de korpushoek in de korpus tillen en op de korpushoek leggen, als de lade/het uittrekelement voor ca. eenderde in de korpus is verdwenen. Met een beetje kracht helemaal inschuiven, zodat de lade/het uittrekelement vanzelf vergrendeld. Controleer bij het inzetten of ze goed vastklikken door ze meerdere malen tot aan de eindaanslag uit te trekken. Voorzichtig bij laden en uittrekelementen met demping: als de gedempte lade/uittrekelement bij het inzetten niet vastklikt, mag die niet nog eens met kracht worden dichtgeschoven, omdat de dempers hierdoor beschadigd kunnen worden. Neem de lade/het uittrekelement er opnieuw uit en schuif die weer in, tot hij hoorbaar vastklikt. Na het inzetten de vergrendeling en de demping controleren. 

Keuken deuren (de)monteren

Uitnemen en ophangen 


1. Uitnemen: de scharnieren s.v.p. van onderen naar boven losmaken. Daarvoor de vergrendelingstoets onder het achterste gedeelte van de scharnierarm naar voren drukken.
2. Ophangen: de scharnieren van boven naar onderen inzetten. Daarvoor de bevestigingshaakjes voor in het montageblad hangen. De scharnierarm met de vingers naar beneden drukken, tot je het scharnier duidelijk hoort vastklikken. Controleer of de deurtjes goed vastzitten.

Bijstellen van de deurscharnieren

1. Neem voor de bijstelling s.v.p. eerst het sierkapje af.
2. Steunverstelling: stelschroef zover in- of uitdraaien, tot de deur recht hangt.
3. Diepteverstelling: de afstand tussen deur en kastzijde met de verstelexcenter regelen. Naar links draaien = afstand vergroten; naar rechts draaien = afstand verkleinen.
4. Hoogteverstelling: bevestigingsschroeven een beetje losdraaien en de hoogte van de deur verstellen. Vervolgens de bevestigingsschroeven weer aandraaien.

De verzorging van je fronten

Onderhoudsinstructies voor houten keuken fronten, massief of gefineerd
HOUT is een levend materiaal en kent daarom natuurlijke verschillen in kleur en structuur. Verkleuringen zijn daarom heel normaal. Massief houten fronten zijn eenvoudig te onderhouden. De oppervlakken zijn meervoudig met hoogwaardige lak verzegeld. Gebruik een licht vochtige doek en wrijf in de richting van de houtnerf, zodat eventuele verontreinigingen uit de poriën worden geveegd. Voorkom altijd dat vocht tijdens koken of schoonmaken op het hout kan inwerken. Vochtige plaatsen en vuil moet je meteen verwijderen. 

Kunststof keuken fronten
Met kunststof beklede fronten worden met normaal in de huishouding gebruikelijke schoonmaakmiddelen gereinigd. Dat gaat het beste met een zachte doek, lauwwarm water en een beetje afwasmiddel. Gebruik geen polijstende schoonmaakmiddelen, harde sponsjes, schoonmaakmiddelen die oplosmiddelen bevatten en geen stoomreinigers! 

Reinigingsinstructie voor keuken fronten met 'Nature-oppervlakken'
Deze fronten hebben een speciale hoogmatte laklaag. Bij de verzorging moet je er altijd aan denken: vlekken met een hoog aandeel aan kleurstoffen (zoals koffie, thee, mosterd, rode wijn) laten als ze eenmaal zijn opgedroogd, lichte verkleuringen achter. Veeg in zo'n geval het front zo snel mogelijk met veel water of een verdund sopje af! Bestaande vlekken kun je met een warm sopje en een handborstel verwijderen. Resten van de schoonmaakoplossing moet je met schoon water afwassen en droogwrijven! Gebruik geen schurende middelen, houtverzorgingsmiddelen of politoeren! Bij hardnekkige vlekken helpen ook verdunde alcohol of schoonmaakmiddelen die alcohol bevatten. Deze moeten echter eerst op een niet zichtbare plaats worden uitgeprobeerd. 

Hoogglanzend keuken fronten
Denk er s.v.p. aan, dat hoogglanzende en gelakte fronten niet droog mogen worden gereinigd. Het gebruik van schurende schoonmaakmiddelen (microvezeldoekjes, schuursponsjes enz.) kan krassen veroorzaken. Normale, in zon- en halogeenlicht zichtbare fijne krasjes worden door het hoogglanseffect veroorzaakt en zijn geen oppervlaktedefect. 

Altijd in dienst: je werkblad

Al onze werkbladen zijn kwaliteitsproducten van bekende Duitse producenten. Gebruik werkbladen niet als snijplank. Zet ook nooit hete potten en pannen direct van de kookplaat op het werkblad. Gebruik altijd een onderzetter. Hoewel aangelijmde houten randen met een hoogwaardige lak zijn beschermd, zijn ze in de praktijk toch gevoeliger dan het werkbladoppervlak. Ze moeten daarom zorgvuldiger tegen krassen en staand water worden beschermd, en regelmatig door een vakman worden bijgelakt. Directe hitte-inwerking bij de aangelijmde randen en de voegen van de werkbladverbindingen moet worden vermeden. Achtergebleven water s.v.p. zo snel mogelijk met een droge doek afnemen! Hoogglanzende en supermatte werkbladoppervlakken overtuigen door hun buitengewone uiterlijk. Denk er s.v.p. aan, dat op deze gladde oppervlakken meer gebruikssporen zichtbaar kunnen worden. 

De apparaten in je keuken

Inbouwspoelbakken en fornuizen
Gebruik voor inbouwspoelbakken, fornuizen en andere artikelen van roestvrij staal een sponsje of een vezeldoek met afwasmiddel of speciale verzorgingsmiddelen (roestvrij staalreiniger, metaalpolish). Gebruik geen schurende middelen. Roestvlekken meteen met een roestvrij staalreiniger verwijderen. Bij inbouwspoelbakken van ander materiaal en roestvrijstalen spoelbakken moet je milde reinigingsmiddelen gebruiken. Houdt altijd rekening met de verzorgingsinstructies van de producenten! 

Keramische kookplaten
Maak keramische kookplaten na ieder gebruik schoon, omdat zelfs de kleinste vuilresten bij het volgende gebruik kunnen inbranden. Lichte vervuilingen kun je met een vochtige doek en afwasmiddel verwijderen. Daarna goed droog maken. Hardnekkige vlekken, kalk en watervlekken met een door de producent aanbevolen speciaal reinigingsmiddel verwijderen. Aangebrande etensresten moeten, nog in warme toestand, met een schraper worden verwijderd. Let hiervoor ook op de gebruiksaanwijzing van de producent van het apparaat. 

Vaatwasser
Lees ook de gebruiksaanwijzing van de producent van het apparaat. Na afloop van het spoelprogramma mag de vaatwasser niet onmiddellijk worden geopend. De uittredende waterdamp zou schade aan werkbladen en meubelen kunnen veroorzaken. Wacht liever 30 minuten tot de waterdamp is gecondenseerd. 

Inbouwapparatuur
Bijna iedere producent heeft zijn eigen reinigingssysteem. Daarom adviseren wij je om de gebruiks- en onderhoudsinstructies van de producenten van de elektrische apparaten nauwkeurig te lezen en op te volgen. Stoom en warmte Laat stoom en warmte uit kleine elektrische apparaten, zoals magnetron, koffiezetapparaat, water- of eierkoker niet inwerken op de meubelen! Door stoom zetten meubelen uit. Schakel tijdens het koken altijd de afzuigkap in! 

Zo kun je de frontpanelen instellen
In het algemeen geldt dat onze partners je keuken zo monteren dat er geen extra aanpassing nodig is. Mocht je toch een keer zelf iets willen verstellen: 

1. Hoogteverstelling van de fronten:
De twee (lade) resp. vier (uittrekelement) hendels 90° draaien en de hoogteverstelling met een kruiskopschroevendraaier uitvoeren (+/- 2 mm). De hendels daarna weer terugdraaien.
2. Zijdelingse verstelling:
De twee (lade) resp. (bij het uittrekelement) hendels 90° draaien en het paneel met de hand verschuiven (+/- 1,5 mm). Hendels daarna weer terugdraaien.
3. Verstelling schuine stand (alleen uittrekelement):
De twee bovenste hendels 90° draaien en de verstelling voor de schuine stand met een kruiskopschroevendraaier uitvoeren (+ 2 mm bij een paneelhoogte van 500 mm). De hendels daarna weer terugdraaien.